TÜRK GÜREŞ VAKFI HAKKINDA

Türk Güreş Vakfı; Olimpiyat ve dünya şampiyonu 5 güreşçi (Mustafa DAĞISTANLI, Mahmut ATALAY, Muharrem CANDAŞ, Teyfik KIŞ, Ahmet AYIK) ile 7 güreş gönüllüsünün (Hasan BOZBEY, Necmettin ERKAN, Nejat CİNİSLİ, Fethi ATAN, Sadrettin ÖZDEN, Haydar ÖZÖĞRETMEN, Hüseyin ÖZALP) bir araya gelerek Türk güreşinin gelişmesine, sporcu, antrenör, hakem, monitör v.b. ile yöneticilerin eğitimi ve yetiştirilmesini sağlamak amacıyla 17.07.1980 yılında kurulmuştur. Vakfın ilk Genel Kurulu 29 Mayıs 1981 tarihinde kurucu üyelerle şeref üyelerinin katılımı ile yapılmış, yönetim kurulu üyeliklerine Hasan BOZBEY, Hüseyin ÖZALP, Orhan ERÇELİK, Ahmet AYIK, Haydar ÖZÖĞRETMEN, Mustafa DAĞISTANLI, Mustafa İZCİ ve Fikret ÜNLÜ seçilmişlerdir. 1993 yılına kadar her sene yapılan olağan genel kurul 1993 yılından itibaren her iki senede bir düzenlenmektedir. Vakıf Senedinde Vakıflar Genel Müdürlüğü Yasa ve Yönetmeliklerine uygunluk ve Vakıf ihtiyaçları doğrultusunda Senet Değişikliği yapılmak üzere 1985, 1987, 1994, 1996 ve 2004 yıllarında olağanüstü genel kurul yapılmıştır. 1986 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile “Kamuya Yararlı Vakıf” statüsü tanınan Türk Güreş Vakfı çalışmalarından dolayı 1994 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğünce “En Başarılı Yılın Vakfı” seçilmiştir. 1989 yılına kadar kurucu üyelerin ve güreş severlerin bağışları ile faaliyetlerini sürdüren Vakıf, aynı yıl Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünce spor toto kuponları gelirlerinden, geleneksel güreş organizasyonların pay ve spor alanlarındaki reklam panolarında belli oranda pay verilerek desteklenmiştir. Ancak bu gelirler 1998 yılında dönemin Hükümetinin Genelgesi ile kesilmiştir.

Vakfımız ülke çapında da Türk güreşine hizmet vermek amacıyla Şubeler açmıştır.Bu şubelerden bir kısmı Vakfın amaçları doğrultusunda hizmet veremedikleri için Vakıflar Genel Müdürlüğü müfettişlerinin isteği üzerine kapatılmıştır. Şu anda Afyonkarahisar ve Adana Şubelerimiz hizmet vermeğe devam etmektedir.

Türk Güreş Vakfı Vakıf Senedinde yazılı amaçlarını yerine getirmek, Ata Sporumuz güreşi desteklemek amacıyla kuruluşunda görev alanlar ile Vakfı bugüne kadar yaşatmaya çalışanlar büyük özveri göstermişlerdir. Ülkemizi uluslar arası müsabakalarda temsil ederek başarılı olmuş sporcularımızı cumhuriyet altını ile ödüllendirmiş, milli sporcularımızın tedavi ve ilaç masraflarını ödemiş, Güreş Eğitim Merkezleri ve Güreş Kulüplerine malzeme yardımında bulunmuştur. İmkanları ölçüsünde ihtiyaç sahibi güreşçilere ve ailelerine maddi yardım yapmakta, güreş yapan yahut güreş ailesinden gelen üniversite öğrencilerine burs vermektedir. Ayrıca Ata Sporumuz güreşin genç nesillere tanıtılması ve sevdirilmesi, güreş sporunun yaygınlaştırılması amacıyla “GÜREŞ” adlı dergi çıkartılmış ve ücretsiz olarak Güreş Kulüplerine, Güreş Eğitim Merkezlerine, güreş ile ilgili kişi kurum ve kuruluşlara,Bakanlıklara, Gazete ve Ajanslara dağıtılmıştır. Milli takımda görevli antrenör ve masörlere aylık ücret ödenmiştir. Türk Cumhuriyetleri ile dostluğun geliştirilmesi, güreşçiler arasında kaynaşma ve dayanışmayı sağlamak amacıyla Güreş Eğitim Merkezleri sporcuları ile Türk Cumhuriyetleri sporcularının katıldığı Türk Cumhuriyetleri Yıldızlar Serbest Güreş Turnuvaları düzenlenmiştir. Turnuvanın ilki 1992 yılında Ankara’da, daha sonra sırasıyla 1993 yılında Denizli’de, 1994 yılında Lefkoşa’da, 1995 yılında Çorum’da, 1996-1997 yıllarında Kahramanmaraş’da 1998 yılında Tokat’ta,1999 yılında Kütahya’da, 2000 yılında Karaman’da, 2001 yılında Osmaniye’de düzenlenmiştir. Kızılcahamam Milli Parkı içindeki Çam Otel hisseleri Öz-Bel Turizm Şirketinden satın alınarak uzun yıllar güreşçilerimize kamp merkezi olarak etmiştir. Mükemmel bir kamp ve eğitim tesisi haline getirilen otel 2005 yılında Çevre ve Orman Bakanlığı ile SSK arasındaki anlaşmazlık nedeniyle SSK’nın alt kiracısı olan Vakfımız Oteli tahliye etmek zorunda kalmıştır.

Olimpiyat ve dünya Şampiyonu güreşçilerimize vefa ve minnet duygularımızın ifadesi olarak Emri Hak vaki olduğunda huzur içinde yatacakları ve ölüm yıldönümlerinde anma törenleri düzenlenen Ankara-Karşıyaka Mezarlığının içinde bir ANIT MEZAR yaptırılmıştır.

Anıt Mezara Vakfımızın kurucularından Hasan Bozbey, olimpiyat ve dünya şampiyonu güreşçilerimiz Mahmut Atalay ,Rıza Doğan, ve Halit Balamir (Olimpiyat 2.si) defnedilmiş, Cebeci Asri Mezarlığında yatmakta olan Olimpiyat ve Dünya Şampiyonu güreşçilerimizden Nasuh Akar ve Celal Atik’in mezarları ailelerinden izin alınmak suretiyle Anıt Mezara Nisan 2008’de nakledilmiştir.

Türk Güreşine mükemmel bir tesis ve sürekli bir gelir kazandırmayı hedefleyen Vakfımızın Ankara-Gölbaşı İncek’de Milli Emlak Genel Müdürlüğünden 49 yıllığına kiralanan 77,209 m2 alanda ( bu alanın yaklaşık 4000m2’ si Vakfın tapulu malıdır) yaptırdığı Güreş Eğitim ve Spor Tesisinin temeli Aralık 1996 yılında atılmış Kasım 2001’de tamamlanmıştır.

Ata sporumuz güreşe hizmet edenlerin modern ve her türlü imkanların sunulduğu bir ortamda kamp ve organizasyon yapabilmeleri amacıyla yaptırılan ve aqua parkı da bulunan tesis; 140 yatak kapasitesi, tüm salon sporlarına uygun spor salonu, 3 km koşu pisti, yarı olimpik yüzme havuzu, 250 kişilik konferans salonu, 150 kişilik restoranı, kafeteryası, çim futbol sahası, 3 adet tenis kortu ile güreş sporu dışında atletizm,voleybol,basketbol,karate, taekwondo, masa tenisi,yüzme ,tenis,futbol v.b. sporlara ve her türlü ulusal ve uluslar arası toplantılara hizmet verebilmektedir.Tesisin inşaatı sırasında kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektörün çok önemli ayni ve nakdi yardımları olmuştur.

Bugüne kadar birçok futbol kulübüne ve spor federasyonuna hizmet vermiş olan tesiste uluslar arası Güreş Federasyonu 2006 yılında Hakem Kursu düzenlemiş, başta Uluslar arası Güreş Federasyonu Başkanı Sayın Rafael MARTINETTİ olmak üzere Çin Halk Cumhuriyetinde ABD’ye kadar dünyanın 34 ülkesinden katılan uluslar arası güreş hakemlerinin övgüsünü kazanmıştır .